Panenský kokosový olej není jenom nejzdravějším a nejuniverzálnějším olejem na světe. Je to skutečné zázračné superjídlo s mimořádnými účinky na zdraví a jedinečným využitím v kuchyni, dokonce i v kosmetice. Kokosový olej byl dlouho neprávem řazený mezi nezdravé potraviny kvůli vysokému obsahu nasycených tuků.
Zatímco převážná většina nasycených mastných kyselin, pocházejících z masa, mléka, vajec a rostlinných olejů, se skládá z dlouhých uhlíkových řetězců, a navíc často obsahují cholesterol a nebezpečné transmastné kysliny, kokosový olej je tvořen středně dlouhými mastnými kyselinami známými jako MCFA (ang. medium chain fatty acids), přičemž neobsahuje žádný cholesterol a transmastné kyseliny. Středně dlouhé řetězce mastných kyselin se v těle zpracovávají velice odlišným způsobem než řetězce dlouhé.
Na rozdíl od běžných tuků se kokosový olej po požití okamžitě štěpí na jednodušší mastné kyseliny díky enzymům v slinách a žaludeční šťávě, to znamená není závislý na produkci pankreatické šťávy, nezatěžuje slinivku ani žlučník. Je proto velice lehce stravitelný, především pro lidi, kteří mají zhoršené trávení tuků nebo odstraněný žlučník. Středně dlouhé řetězce mastných kyselin se neukládají jako tukové zásoby a jsou okamžitě využitelné jako zdroj energie. Protože zvyšují energetický metabolismus všech buněk, urychlují hubnutí, hojení a léčení.
Energie: | 898 kcal / 3753 kJ |
Sacharidy: | 0,0 g |
Bílkoviny: | 0,2 g |
Tuky: | 99,8 g |
Kyselina kapronová: 0.78 g
Kyselina kaprylová: 9.58 g
Kyselina kaprinová: 6.19 g
Kyselina laurová: 48.21 g
Kyselina myristová: 18.76 g
Kyselina palmitová: 7.85 g
Kyselina stearová: 2.52 g
Kyselina olejová: 6.04 g
Kyselina linolová: 1.58 g
Nasycené tuky: 92.10 g
Mono-nenasycené tuky: 6.04 g
Poly-nenasycené tuky: 1.58 g